Żarówki HID Problem po włączeniu świateł drogowych

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bigi6
    Classic
    • 2011
    • 34

Zamieszczone przez Maru 123
    a jak sprawdzić czy to sprzęgło a nie skrzynia?
    Maru 123 Poniżej przepis i odpowiedź na pytanie. Moim zdaniem najpierw trzeba zrzucić skrzynie i zobaczyć czy właśnie tarcza sprzęgła prawidłowo rozłącza napęd. Jak na postoju zgrzyta 1 i wsteczny to raczej będzie sprzęgło. Może wałek sprzęgłowy jest pokryty rdzą z innym zapieczonym syfem i wtedy tarcza sprzęgła nie porusza się po nim swobodnie i nie rozłącza do końca napędu. Miałem problemy z haczącą 1 i zgrzytającym wstecznym i po rozebraniu i wyczyszczeniu wszystkiego oraz nasmarowaniu smarem z MoS2 biegi od jakiś 30tys km wchodzą jak w masło i niepotrzebne było wymienianie sprzęgła a przebieg w mojej O1 ok 250tys km.
  • kapa9
    Drive
    • 2010
    • 88

Witam mam założony zestaw HID ( 8000K) i wszystko jest pięknie do puki nie włączę świateł drogowych (dlogich ) wtedy swiatla mijania (HID) zaczynają mrugać
    Miał ktoś podobny problem ? Lub ma jakieś sugestie ?
    L&K

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8160
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Re: Żarówki HID Problem po włączeniu świateł drogowych

Zamieszczone przez kapa9
      Witam mam założony zestaw HID ( 8000K) i wszystko jest pięknie do puki nie włączę świateł drogowych (dlogich ) wtedy swiatla mijania (HID) zaczynają mrugać
      Miał ktoś podobny problem ? Lub ma jakieś sugestie ?
      nie wiem jak jest z Hid-ami czy sie przestawia w kompie na ksenony - jezeli tak to moze masz ustawione ksenony z przysłona....a powinno byc bez przysłony czy cos takiego.....
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• kapa9
        Drive
        • 2010
        • 88

Nie nie przestawiałem nic w kompie
        Powinienem ??
        L&K

Komentarz

• piotrek_os
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8160
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

kapa9, napisz do lilo, misiek_wro oni maja Hidy w 0II

Komentarz

• kapa9
            Drive
            • 2010
            • 88

dzięki wielkie

[ Dodano: Czw 16 Gru, 10 18:57 ]
            a ma ktoś jakieś jeszcze inne sugestie ?
            L&K

Komentarz

• pita
              Drive
              • 2010
              • 52

Zamieszczone przez kapa9
              dzięki wielkie

[ Dodano: Czw 16 Gru, 10 18:57 ]
              a ma ktoś jakieś jeszcze inne sugestie ?
              Mam propozycję zdemontuj to gówno jak najszybciej, oślepiasz tym chińskim szajsem innych kierowców, zwłaszcza w deszczu i gdy masz brudne szkła reflektorów :evil: . Drogówka za coś takiego powinna zabierać dowód rejestracyjny. HID-om mówimy stanowcze NIE 8)
              Octavia 2.0TDI Sport Edition

Komentarz

• kapa9
                Drive
                • 2010
                • 88

OO dzięki wielkie !!! przestało mrugać :lol: :lol:
                A tak na serio to nie pytalem o opinie Czy oslepiam czy nie ?? czy powinni zabierac dowody czy nie ?
                Kzady ma swoje zdanie i opinie
                L&K

Komentarz

• dziuba4040
                  Classic
                  • 2010
                  • 8

Witam mam założony zestaw HID ( 8000K) i wszystko jest pięknie do puki nie włączę świateł

witam. mam problem i mysle ze ktos mi pomoze. kupiłem sobie ksenony hid 10000k
                  i podłaczylem wszysko działalo ok a gdy chcialem odpalic auto to juz nie moglem, kreciłem go az padł. potem naładowalem akumulator wziełem go na zapych i kompletnie nic, zdiełem te ksenony i nadal jest to samo samochod nie chce wogole odpalic i nie wiem co zrobic. prosze o pomoc, mam nadzieje ze nie zrobiłem zwarcia, i ze nie jest to powazna usterka

pozdrawiam
                  P.D
                  MOJE MARZENIE
                  OKTAWIA
                  1,9TDI

Komentarz

• westwi78
                    RS
                    • 2008
                    • 2940

Zamieszczone przez dziuba4040
                    Witam mam założony zestaw HID ( 8000K) i wszystko jest pięknie do puki nie włączę świateł
                    To jest genialne zdanie - kwintesencja HID`ow

sorry za offtop, ale się powstrzymać nie mogłem

Komentarz

• djczas
                      RS
                      • 2005
                      • 9612

kapa9, to ja poradze ci tym problemem ręcznie naprawie HID mam magiczny młotek od razu przestaną mrugać a jaka radość będzie z tej okazji pożycze od kolegi aparata z lampą błyskową o liczbie przewodnie 58 gdzie ona ma największy palnik jaki jest możliwy strzele ci z flesza z odległości 1m prosto w oczy wtedy już nic nigdy ci nie zamruga a będziesz wiedział dlaczego to gówno jest zakazane w polsce i w całej europie
                      poskarż sie gdzie chcesz albo pójdź po rozum do głowy i pomyśl. że tak naprawdę to gorzej masz oświetlona drogę niż w przypadku używania oryginalnego źródła światła w twoim przypadku halogenowego. Odłóż kase kup oryginalne lampy

A teraz Prośba do administracji aby za takie tematy wkońcu owoce zaczęła rozdawać rozumiem dłubanie przy aucie ale nie cięgnięcie druta w postaci druciarstwa i jeszcze ma pretensje że mu nie można pomóc

Komentarz

• 4x4BKF
                        L&K
                        • 2010
                        • 1279

Kolego, żeby być z HIDów zadowolonym , trzeba spełnić jeden warunek. Nie montować ich.
                        Wyjmij to gówno i nie obrażaj swojego wozu. Poczekaj trochę, dołóż kilka stów i załóż ksenony a nie takie gówno, które za kilka miesięcy będzie takim samym powodem do brechtu jak orzeł na masce opla vectry jedynki lub neony pod golfem trójką.
                        4x4

Komentarz

• delanopl
                          Elegance
                          • 2009
                          • 831

djczas, 4x4BKF, dobrze prawicie, podpisuje się pod tym :wink:

Komentarz

• Mickul
                            RS
                            • 2010
                            • 2847

Zamieszczone przez djczas
                            kapa9, to ja poradze ci tym problemem ręcznie naprawie HID mam magiczny młotek od razu przestaną mrugać a jaka radość będzie z tej okazji pożycze od kolegi aparata z lampą błyskową o liczbie przewodnie 58 gdzie ona ma największy palnik jaki jest możliwy strzele ci z flesza z odległości 1m prosto w oczy wtedy już nic nigdy ci nie zamruga a będziesz wiedział dlaczego to gówno jest zakazane w polsce i w całej europie
                            Po co się odzywacie, skoro nie znacie szczegółów? Dobrze zamontowany HID w soczewce skupiającej dobrze światło nie oślepia. (4300K, nie więcej).

Poza tym nawet nie zdajecie sobie sprawy ilu producentów do swoich "xenonów" tak naprawdę daje HID-y. Ja znam dwa przypadki. :lol: :lol:

Komentarz

• Enriquez
                              RS
                              • 2009
                              • 7685
                              • Superb III (3V3)

żeby nie mrugało trzeba zaznaczyć w sterowniku centralnej elektryki, że są ksenony. Wtedy poda wyższe napięcie. To samo jakbyś montował oryginalne lampy.
                              Pozdrawiam
                              Marcin

Komentarz

• 4x4BKF
                                L&K
                                • 2010
                                • 1279

Zamieszczone przez Mickul
                                Po co się odzywacie, skoro nie znacie szczegółów? Dobrze zamontowany HID w soczewce skupiającej dobrze światło nie oślepia. (4300K, nie więcej).

Poza tym nawet nie zdajecie sobie sprawy ilu producentów do swoich "xenonów" tak naprawdę daje HID-y. Ja znam dwa przypadki. :lol: :lol:
                                Nie odróżnić HIDa od ksenonu, owszem można ale przy 95% utracie wzroku.

Już na pierwszy rzut oka z ksenonu widać skupioną kierunkowo wiązkę światła a sam reflektor nie razi, a HID to jedna wielka jasnoniebieska plama świecąca wszędzie tylko nie na drogę.
                                4x4

Komentarz

• djczas
                                  RS
                                  • 2005
                                  • 9612

Mickul, młody jesteś i bardzo ambitny powiedz no którzy producenci montuja hidy czekam na info którzy to producenic montują hidy

Komentarz

• piotrek_os
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 8160
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Mickul, młody jesteś i bardzo ambitny powiedz no którzy producenci montuja hidy czekam na info którzy to producenic montują hidy
                                    tak czytam te posty....i powiedz no mi czy rozpoznasz Hida w soczewce???? Od ori ksenona na drodze? Zaznaczam w soczewce nie w zwykłej lampie....bo w zwykłej to jest "porażka"

Komentarz

• djczas
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 9612

piotrek_os, ja sie nie czepiam soczewki choć faktycznie jest problem ale jak soczewka nie jest wykonana w technologi de to widać wyraźna łunę rozczepienia światła
                                      soczewka która nadaje sie do xenona ma specjalne oznaczenie de inne soczewki skupiają światło ale widać różnice ja mam taką wade wzroku że akurat przez nią widzę
                                      kiedys i tym było na stronie helli porównanie soczewek i innych źródeł światła

Komentarz

• gebek
                                        L&K
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 1214

Honda Accord wyposazona jest w zarowki wysokonapieciowe typu HID.
                                        Tak jest napisane w prospekcie.
                                        Uzywaja jeszcze okreslen...
                                        -reflektory ksenonowe typu HID z samopoziomowaniem
                                        -reflektory typu HID z samopoziomowaniem
                                        Tato,tato...czy to auto jest chore?
                                        Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                                        Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• PieTrzaK
                                          L&K
                                          • 2009
                                          • 1323
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Uwielbiam takie ścięcia - HIDy są FE vs HIDy są niczym mokra napalona nastolatka.

Porządny zestaw, w porządnych reflektorach, porządnie założony daje radę. Ale znacząca większosć HIDów na naszym rynku to tandeta za ~100 zeta wpakowana w 30 letnie reflektory które przejechaly zyliard kilometrów - i stąd opinia że to oślepiający szit.

Komentarz

• djczas
                                            RS
                                            • 2005
                                            • 9612

gebek, w polskim prospekcie jak sądzę bo chyba nie dostaliby homologacji gdyby to były reflektory dla źródła halogenowego ale ja wiem to jest polska
                                            no fakt te zestawy mają w większości przypadków CE co nie znaczy że to jest certyfikat europejski tylko China Eksport i w dodatku jest tam często napisane że nie do użytku na drogach publicznych ale co tam jest to po angielsku a my nie mamy dróg publicznych tylko off roadowe więc gra gitara i polak kupi bo języków nie zna i łyknie każdy kit z allegro

Komentarz

• kowal 2002
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 5161

"Zagraniczni" w katalogach piszą HID - bo jest to prawidłowe określenie ksenonowej lampy wyładowczej, czyli jakby "sposobu" uzyskiwania światła. Oryginalne palniki Osram, czy Philips poza polską to też HID. To u nas przyjęło się, że "ksenon" to oryginał, czyli palnik typu np. D1S/R D2S/R a "HID" to "chińska podróba" czyli palnik ksenonowy, ale z cokołem typu H4/H7. Dobrze wykonany HID będzie tak samo dobrze świecił jak ori palnik "ksenonowy", wszystko zależy tylko w co będzie wsadzony. Zwykły odbłyśnik zawsze będzie "zły" bo ma za dużą "powierzchnię" świecenia i problem z wielokrotnym odbiciem co uniemożliwia uzyskanie odpowiedniej linii odcięcia i brak światła rozproszonego. Nie oznacza to oczywiście, że nie można zrobić odpowiedniego odbłyśnika "pod ksenon", ale wymaga to więcej zachodu niż zastosowanie soczewki. Mało tego, taki odbłyśnik dawał by mocniejsze światło niż bliźniacza soczewka, bo w soczewce duża część "światła" tracona jest na przesłonie.
                                              Z ciekawostek to rozbierałem wczoraj lampy ksenonowe od Mondeo ( 2008r / 190tyś km ), bo w porównaniu z moimi w OII świeciły beznadziejnie. Soczewki były tak zakurzone, że wyglądały jakby były zrobione z mlecznego szkła, przez co m.in. bardzo mocno świeciły "same w sobie"- raziły nawet gdy patrzyło się na nie z boku auta. Po umyciu stały się kryształowo czyste i automatycznie przestały być "podświetlone"; stojąc z boku prawie nie widać, że świecą ( są tylko takie lekkie odblaski przy samym obrzeżu ). Oczywiście oświetlają teraz dużo lepiej, ale nadal gorzej niz moje w OII :diabelski_usmiech . Wewnątrz lamp na odbłyśnikach był nadruk HID R ( prawa ) i HID L ( lewa ).
                                              Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                              Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• sew1981
                                                RS
                                                S_OCP MemberModeratorr
                                                • 2009
                                                • 10917
                                                • Fiat

kowal 2002, też chyba muszę przeczyścić swe lampki..bo same w sobie ładnie wygladają zapalone, ale na drodze to rewelacji już nie widzę..lekki "lipton" :|

Komentarz

• kowal 2002
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 5161

sew1981, nie wiem czy Ci się uda. W Mondeo jest to dosyć proste, wystarczy wykręcić 3 nakrętki i wychodzi cały zespół odbłyśnik + soczewka - roboty na jakieś 30 min na obie lampy. W mojej OII jak musiałem wyczyścić soczewkę to napierdzieliłem się jak nie wiem co, żeby wyjąć soczewkę a i tak w końcu czyściłem "na ślepo", czyli paluch w reflektor i "jedziemy z koksem".
                                                  Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                                  Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

Pracuję...